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学科 教育文化学科
年度 2020
ゼミ名 William.R.STEVENSONⅢ
タイトル The Fight against Food Loss and Waste: A Comparison of Implementation Strategies in Norway and Japan
内容 食品ロスは世界的に取り組むべき課題だ。毎年、世界中で生産される食品の1/3が浪費されている。ノルウェーを事例に挙げると、毎年まだ食べることのできる35万トンもの食品が廃棄されている。この状況に危機感を覚えたノルウェー政府は2030年までに食品ロスの量を半減させると宣言した。具体的には、政府と食品業界の企業が協働し、消費者に対して食品ロス削減に関する意識啓発を行うことによって状況改善に努めている。本研究の目的は、ノルウェーと日本、両者の食品ロスに関する取り組みを比較し、今後の展開を考察することだ。さらに、それぞれが直面している問題と、政府、企業、そして国民によって実施されている解決策を紹介する。最後に、各国において、食料供給のどの段階において最も食品ロスが発生しているのかを明らかにし、将来の持続可能な社会に向けどのような戦略が必要なのかを議論する。
講評 Despite the unprecedented circumstances of COVID, the students of this year’s seminar completed their research, writing graduation papers that were both informative and significant. Most of the students focused on the environment. Students affirmed the critical importance of agricultural learning, food education, and reducing food loss, while highlighting the fact that school curricula have for too long overlooked the importance of teaching children the rudiments of food production. Others noted that despite recent emphasis on SDGs and other sustainability measures, society remains riddled with contradictions and mixed motives that undermine real progress. With COVID preventing most forms of fieldwork, students were largely limited to using written materials. This was done with great success in studies that looked at Ainu education and moral education. Finally, in one of the most original thesis topics in recent years, a student examined the educational value of campfires. As the seminar advisor, I look forward to a post-COVID world where we can once again get together in person to build a campfire and discuss environmental issues and other research interests. Well done to all of you!
キーワード1 Food loss and waste
キーワード2 Sustainable society
キーワード3 Sustainable Development Goals
キーワード4 Norway
キーワード5 Japan
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